Agriculture related schemes in Chhattisgarh | छत्तीसगढ़ में कृषि संबंधित योजनाए JobABCD.com : latest job , result , admission | study notes

Agriculture related schemes in Chhattisgarh | छत्तीसगढ़ में कृषि संबंधित योजनाए


Post Name :

  Agriculture related schemes in Chhattisgarh | छत्तीसगढ़ में कृषि संबंधित योजनाए

Post  Date  :

05/10/20 , 04:35 PM

Details :

I'm try to provide all mcqs  for all govt. jobs , Entrance Exam  and Other competition  exams mcqs , so follow this website and  And if you want more job, study notes pdf etc. notification  click on the  below link and  join –

 Facebook | Telegram | WhatsApp

 

1.  सूक्ष्म सिचाई योजना के अंतर्गत लघु सीमांत कृषको को स्प्रिंक्लर पर कितने प्रतिशत का अनुदान दिया जाता है ? . Under micro irrigation scheme, what percentage of subsidy is given to small marginal farmers on sprinklers?

A 40%

B 50%

C 60%

D 70%

Ans – 60%

2. छत्तीसगढ़ शासन द्वारा शाकम्भरी योजना कब से प्रारंभ किया गया है ?  When has the Shakambhari scheme started by the Government of Chhattisgarh?

A 2005

B 2007

C 2009

D 2011

Ans – 2005

3. सूरज धारा योजना है ?   Is Suraj Dhara plan?

A बीज अदला बदली Seed swap

B सूरजमुखी उत्पादन Sunflower production

C ग्रामीण विघुतीकरण Rural electrification

D तेंदुपता उत्पादन  TenduPatta production

Ans –  बीज अदला बदली  Seed swap

4. छत्तीसगढ़ में प्रधानमंत्री फसल बीमा योजना कब से लागु की गयी ?  When was the PMFBY Scheme implemented in Chhattisgarh?

A 2014

B 2016

C 2018

D nota

Ans – 2016

5.  छत्तीसगढ़ में किसान समृद्धि योजना कब से लागु की गयी ? When was the Kisan Samridhi Yojana implemented in Chhattisgarh ?

A 2000

B 2002

C2006

D2008

Ans - 2002

6. छत्तीसगढ़ की चार चिन्हारी है नरवा  , गरवा ,  घुरवा और ........ 
The four signs of Chhattisgarh are Narva, Garwa, Ghurwa and ........

A आंगन Aangan

B खलियान  Khaliyaan

C तालाब Talab

D बारी Baari

Ans – Baari

7.  छत्तीसगढ़ में किस पंचवर्षीय योजना में राष्ट्रीय उद्यानिकी मिशन प्रारंभ किया गया था
In which five year plan National Horticulture Mission was started in Chhattisgarh

A 9

B 10

C 11

D 12

Ans - 10

8.  छत्तीसगढ़ में राष्ट्रीय उद्यानिकी मिशन के अंतर्गत कितने जिले शामिल है
How many districts are covered under National Horticulture Mission in Chhattisgarh

A 15

B 17

C 19

D 27

Ans – 19

9.  छत्तीसगढ़ में कृषक जीवन ज्योति योजना लागू की गई ?
Krishak Jeevan Jyoti Scheme implemented in Chhattisgarh?

A  2 Oct 2009

B  1 Nov 2000

C  27 Nov 2012

D  2 Oct 2012

Ans – 2 Oct 2009

10.  छत्तीसगढ़ राज्य की किस स्थान पर प्रथम किसान शॉपिंग मॉल स्थापित किया गया है?
At which place in the state of Chhattisgarh has the first Kisan Shopping Mall been established?

A  बिलासपुर Bilaspur

B रायपुर  Raipur

C महासमुंद Mahasamund

D राजनांदगांव Rajnandgoan

Ans –   राजनांदगांव Rajnandgoan

पीडीऍफ़ प्राप्त करने हेतु टेलीग्राम ग्रुप ज्वाइन करे  - Click Here