introduction of Chhattisgarh mcq | छत्तीसगढ़ का सामान्य परिचय I JobABCD.com : latest job , result , admission | study notes

introduction of Chhattisgarh mcq | छत्तीसगढ़ का सामान्य परिचय I

Post Name :

  General introduction of Chhattisgarh  | छत्तीसगढ़ का सामान्य परिचय I

Post  Date  :

10-10-20 , 1:30 PM

Details :

I'm try to provide all mcqs  for all govt. jobs , Entrance Exam  and Other competition  exams mcqs , so follow this website and  And if you want more job, study notes pdf etc. notification  click on the  below link and  joinUs  –

 Facebook | Telegram   | WhatsApp

 


1. क्षेत्रफल की दृष्टि से इस राज्य का देश में क्रम है ?
What is the order of this state in terms of area?

A) 9th

B) 10th

C) 11th

D) 12th

Ans – 9th

 

2. रायपुर को नगर निगम का दर्जा कब मिला  ?
 When did Raipur get the status of Municipal Corporation?

A) in 1956

B) in 1961

C) in 1983

D)  in 1967

Ans – in 1967

 

3. छत्तीसगढ़ के गठन के समय कौनसी पंचवर्षीय योजना लागू थी ?
 Which five year plan was in the time of formation of Chhattisgarh?

A) 9th

B) 10th

C) 11th

D) 12th

Ans – 9th

 

4.  छत्तीसगढ़ राज्य भाषा दिवस  मनाया जाता है ?
Chhattisgarh State Language Day is celebrated?

A) 28 NOV

B) 1 NOV

C) 29 NOV

D) 2 FEB

Ans – 28 November

 

5.  छत्तीसगढ़ का उच्च न्यायालय कौनसे क्रम का है ?  
What order is the High Court of Chhattisgarh?

A) 14th

B) 15th

C) 16th

D) 19th

Ans – 19th

6.  वर्तमान में छत्तीसगढ़ का कुल क्षेत्रफल कितना है ?  
What is the total area of ​​Chhattisgarh at present?

A)  135200 sq. km

B)  200000 sq. km

C) 250000 sq. km

D)135192 sq. km

Ans – 135192 sq. km

 

7. छत्तीसगढ़ का अक्षांशीय विस्तार है ?
What is the latitudinal expansion of Chhattisgarh?

A)  80°15" to 84°25"

B)   37°46" to 24°5"

C)  17°46" to 24°5"

D) 18°46" to 21°5"

Ans - 17°46" to 24°5"

 

8. छत्तीसगढ़ का देशांतरीय विस्तार है ?  
What is the longitudinal expansion of Chhattisgarh?

A) 80°15" to 84°25"

B) 84°15" to 87°25"

C) 50°15" to 24°25"

D)17°46" to 24°5"

Ans -  80°15" to 84°25"

 

9.  छत्तीसगढ़ का नृजातीय म्यूजियम स्थित है ?  
The Ethnic ( Nrijaatiya ) Museum of Chhattisgarh is located?

A) Jagdalpur

B) Kanker

C) Sarguja

D) Jashpur

Ans – Jagdalpur

 

10. छत्तीसगढ़ का  क्षेत्रफल देश के कुल  क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत है ?
The area of ​​Chhattisgarh is what percent of the total area of ​​the country?

A)  2.1

B) 11.2

C) 4.14

D) 5.2

Ans – 4.14

Next ...