Classification of Living Organism | जीवधारियो का वर्गीकरण JobABCD.com : latest job , result , admission | study notes

Classification of Living Organism | जीवधारियो का वर्गीकरण


Post Name :

 Classification of Living Organism | जीवधारियो का वर्गीकरण

Post  Date  :

11-10-20 , 7:00 PM

Details :

I'm try to provide all mcqs  for all govt. jobs , Entrance Exam  and Other competition  exams mcqs , so follow this website and  And if you want more job, study notes pdf etc. notification  click on the  below link and  joinUs  –

 Facebook |  Telegram  | WhatsApp

 

.

1.  कीटों के वैज्ञानिक अध्ययन को कहते हैं
The scientific study of insect is known as

A) Ichthyology

B) entomology

C) parasitology

D)  nota

Ans  -  entomology

 

2.  एक जीवधारी के रूप में पृथ्वी का वैज्ञानिक नाम है
The scientific name of earth as a living being is

A)  Harmish

B) Gaya

C) sita

D)  green planet

Ans  -  green planet

 

3.  निम्न में से कौन एक वास्तविक मछली है  
Which one of the following is a true fish

A)  Silverfish

B)  crayfish

C)  jellyfish

D)  catfish

Ans  -  catfish

 

4.  निम्न में से कौन सा किट नहीं है
Which among the following is not an insect

A)  Bed bug  खटमल

B)  spider  मकड़ी

C)  house fly  घरेलू मक्खी

D)  mosquito  मच्छर

Ans  -  spider

 

5.   डॉल्फिन वर्गीकृत किए जाते  हैं
Dolphin are classified in

A)  fish मछली

B)  amphibians  उभयचर

C)  reptile  सरीसृप

D)  mammals स्तनधारी

Ans  -   mammals

6.  किस प्राणी के जीव द्रव्य में हीमोग्लोबिन का विलय हो जाता है
in which of the following creatures hemoglobin is dissolved in

A)  frog   मेंढक 

B) Fish  मत्स्य

C)  human  मानव

D)  earthworm  केंचुआ

Ans  -  earthworm  

 

7. सर्वाधिक तेज दौड़ने वाला पक्षी  
The fastest running bird is

A)  kiwi

B)  emu

C) ostrich

D)  cassowary

Ans  -  ostrich

 

8.  पुरुष लिंग का निर्धारण मनुष्य में कौन सा क्रोमोसोम करता है
which chromosome determines the male sex in humans

A)  X chromosome

B)  Y chromosome

C)  W chromosome

D)  Z chromosome

Ans  -   Y chromosome

 

9.  जीवो के उत्पत्ति क आधुनिक विचारधारा प्रस्तुत किया
The modern ideology of the origin of  organism  is presented by

A)  Milar

B)  Darwin   

C)  khurana

D)  oparin

Ans  -  Darwin   

 

10.  विटीकल्चर जाना जाता है
The viticulture is known as

A)  production of orange

B)  production of grapes

C)  production of Apple

D)  production of saffron

Ans  -  production of grapes

 Next....