Chhattisgarh General Studies QNA I | छत्तीसगढ़ सामान्य अध्ययन प्रश्नोत्तरी I JobABCD.com : latest job , result , admission | study notes

Chhattisgarh General Studies QNA I | छत्तीसगढ़ सामान्य अध्ययन प्रश्नोत्तरी I


Post Name :

 Chhatatisgarh General Studies QNA I |  छत्तीसगढ़ सामान्य अध्ययन प्रश्नोत्तरी I

Post  Date  :

12-10-20 , 07:30 PM

Details :

I'm try to provide all mcqs  for all govt. jobs , Entrance Exam  and Other competition  exams mcqs , so follow this website and  And if you want more job, study notes pdf etc. notification  click on the  below link and  joinUs  –

 Facebook | Telegram   | WhatsApp

 


1. How Many Species of Butterflies are there in Chhattisgarh
छत्तीसगढ़ में तितलियों के कितनी प्रजातिया है

A)  269

B) 285

C) 500

D) 159

Ans  - 159

 

2. Jhumar Cave in
झूमर गुफा स्थित है

A) mungeli

B) kawardha

C) sarguja

D)  Bastar

Ans  - Bastar

 

3. in Which area is the ‘BEIR’ tribe  found
किस क्षेत्र में बेयर जनजाति पाई जाती है

A)vBijapur

B)  Sarguja

C) Kanker

D) Sukma

Ans  - Sarguja

 

4. Which Tribe does  Pike belong to
 पाइक  जनजाति से संबंधित है

A) Abhujhmaar

B)  Kanwar

C) Halba

D) Baiga

Ans  - Kanwar

 

5. Who is the Engineer Tribe Called
किसे  इंजिनियर  जनजाति कहते है

A) Agariya

B) Baiga

C) Kamar

D) Sauta

Ans  - Agariya

6. GandhiGram Will be established in
गांधीग्राम की स्थापना किया जा रहा है

A) Sarguja

B) Bastar

C) Kawardha

D)  Kanker

Ans  - Kanker

 

7.  Mahatma Gandhi Horticulture and Forestry University to  be Established in महात्मा गाँधी हॉर्टिकल्चर एंड फॉरेस्ट्री यूनिवर्सिटी की स्थापना किया जा रहा  है

A) Durg

B) Raipur

C) Bilaspur

D) Bastar

Ans  - Durg

 

8. who is authorized to take decisions regarding salary allowance of ministers of the state of Chhattisgarh
छत्तीसगढ़ के मंत्रियो के वेतन संभंधित निर्णय कौन  लेता है  

A) Chief Minister

B) Cabinet

C) Governor

D) Vidhan Sabha

Ans  -  Vidhan Sabha

 

9. Order Of the Chhattisgarh Governors
छत्तीसगढ़ के राज्यपाल को क्रम में व्यवस्थित कीजिये

1. KM Seth 2. Shekhar Dutt 3. DN Sahay 4. ESL Narnsimbhan

A) 1234

B) 1243

C) 3142

D)1432

Ans  - 3142

 

10. CHIPS Head
चिप्स के प्रधान

A) Chief Minister

B) Governor

C) Technology Minister

D) Home Minister

Ans  - Chief Minister