Chhattisgarh History QNA I | छत्तीसगढ़ इतिहास प्रश्नोत्तरी I JobABCD.com : latest job , result , admission | study notes

Chhattisgarh History QNA I | छत्तीसगढ़ इतिहास प्रश्नोत्तरी I


Post Name :

 Chhattisgarh History QNA I |  छत्तीसगढ़ इतिहास प्रश्नोत्तरी I

Post  Date  :

13-10-20 , 12:50 PM

Details :

I'm try to provide all mcqs  for all govt. jobs , Entrance Exam  and Other competition  exams mcqs , so follow this website and  And if you want more job, study notes pdf etc. notification  click on the  below link and  join Us  –

 Facebook | Telegram  | WhatsApp

 


1.  चितवा डोंगरी गुफा कौन से जिले में स्थित है
In which district is Chitwa Dongri Cave located?

A) Kawardha

B) Rajnandgoan

C) Bijapur

D) Bastar

Ans  - Rajnandgoan

 

2.  पाली के प्रशस्त मंदिर का निर्माण किसने करवाया था
Who built the Prashst temple of Pali

A) Kanhar Dev

B) Bala Arjun

C) Someshwar Dev

D) Ban Vikrmaditya

Ans  - Ban Vikrmaditya

 

3.  छत्तीसगढ़ के प्राचीन भाषा का नाम क्या था  
What was the name of ancient language of Chhattisgarh

A)  Gondi

B) Maghadhi

C)  Chhattisgarhi

D) Koshli

Ans  - Koshli

 

4.  छत्तीसगढ़ राज्य में काकतीय वंश ने शासन किया था  
Kakatiya dynasty ruled in Chhattisgarh state

A)  Bastar

B) Durg

C) Khairagarh

D) Sarguja

Ans  - Bastar

 

5.  दंतेश्वरी मंदिर कहां स्थित है  
Where is danteshwari temple located

A) Bijapur

B) Sukma

C) Dantewada

D) Bakawand

Ans  - Dantewada

6.  हरिजन उद्धार के लिए गांधीजी ने छत्तीसगढ़ का दौरा कब किया था
When did Gandhiji visit Chhattisgarh for Harijan salvation

A) November 1920

B)  November 1925

C) -  November 1933

D)-  November 1924

Ans  -  November 1933

 

7. 15 अगस्त 1947 को रायपुर के गांधी चौक में किसने झंडा फहराया था
Who hoisted the flag at Gandhi Chowk in Raipur on 15 August 1947

A) Sundar lal  Sharma

B) Pt Ravi Shankar Shukla

C) Vaman Rao lakhe

D) Nota

Ans  - Vaman Rao lakhe

 

8.  छत्तीसगढ़ में प्रथम जिलेदार के रूप में किनकी नियुक्ति हुई
Who was appointed as the first Ziledaar in Chhattisgarh

A) Karishna rao appa

B) Bimba Ji Bhonsle

C) Krishna Rao Appa

D) Nota

Ans  - Karishna rao appa

 

9.  रायपुर शहर का नाम किसके नाम पर रखा गया है
The city of Raipur is named after

A) Tivar Dev

B) Ram Chandra

C) Minimata

D) Ashok

Ans  - Ram Chandra

 

10.  रायपुर में रतनपुर के कलचुरी शाखा का प्रथम शासक कौन था
Who was the first ruler of Kalchuri branch of Ratanpur in Raipur

A)Vaishak Datta

B) Ram Chandra

C)   Bhram  Dev Ray

D) Kalyan Dev

Ans  - Ram Chandra